Från Hertha Hillfons ateljé i Mälarhöjden. Foto: Stockholms Auktionsverk

Från Hertha Hillfons ateljé i Mälarhöjden. Foto: Stockholms Auktionsverk

 

Utställningar

Hertha Hillfon var en oerhört produktiv konstnär som efterlämnade ett oräkneligt antal konstverk. Från 50-talets lekfulla och banbrytande abstrakta skulpturer  till de mer figurativa skulpturerna av vardagens föremål ,  vidare till alla de offentliga utsmyckningar som återfinns runt om i landet. Hertha Hillfons mångfacetterade uttryck och formspråk bjuder många möjligheter att skapa utställningar utifrån såväl teman som möten med samtida konstnärer.

Ett konstnärligt råd är utsett  för utställningsverksamheten vid Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen. Följande personer ingår: Nina Beckmann, chef Grafikens Hus, Calle Forsberg, keramiker och brorsbarn till Hertha Hillfon, Patrik Steorn, museichef Thielska Galleriet och Marika Wachtmeister, grundare Stiftelsen Wanås Utställningar .

Aktuell utställning

Abstrakt närvaro - Hertha Hillfons tidiga verk i möte med Bengt Berglund är sommarens utställning på Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen.  Marika Bogren, chef för Samlingar och kulturmiljö vid Gotlands museum, är curator för utställningen som gör en spännande djupdykning i den tidiga Hertha Hillfons abstrakta verk. I utställningen visas också verk av Bengt Berglund, utbildad vid Konstfack samtidigt som Hillfon och senare verksam vid Gustavsbergs Porslinsfabrik. Tillsammans med Hillfon var Berglund del av den rörelse som kom att kallas formens frigörelse i 1960-talets Sverige, där gränserna mellan konst och konsthantverk luckrades upp och djärva experiment banade väg för ett nytt formspråk. Hillfons och Berglunds verk går i denna utställning i dialog med varandra och ger nycklar till en omvälvande tid i svensk och konst- och konsthantverkshistoria. Vernissage den 2 juni.

Hösten 2018 presenterar vi Mafune Gonjo i ett möte med Hertha Hillfons keramiska verk. Gonjo arbetar företrädesvis i glas, men även i andra transparenta material som plast och tejp. 

Läs mer om utställningarna 2018  här

 

Tidigare utställningar
Ny förbindelse - Julia Bondesson + Hertha Hillfon. Ett möte mellan två konstnärer och två material - trä och lera. Bondesson har personligen valt ut ett antal verk av Hillfon som ackompanjerar hennes egna i denna utställning.  3 feb- 27 maj 2018. 

Vardagens Poesi  30 september-28 januari 2018. Curator var konstkoordinatorn, föreläsaren och författaren Cilla Jahn som samarbetade med Hertha Hillfon under två decennier i projekt runt Hillfons offentliga verk . Cilla Jahn belyser genom denna utställning hur betydelsefull vardagen var för Hillfons mottivvärld. Läs mer om utställningen här

Invigningsutställningen på Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen bestod av verk ur Hertha Hillfons Vänners samling. Kuratorer var två av Hillfons närmaste medarbetare under många år - Calle Forsberg, prisbelönt keramiker och Hillfons brorsbarn, samt Peder Wolfbrandt, smed och utställningsmakare. Samtliga verk ingår i Hertha Hillfons Vänners samling, inköpta tack vare medlemsavgifter och donationer. Utställningen öppnade den 25 mars 2017 och pågick fram till och med den 24 september 2017. Läs de positiva artiklarna om invigningsutställningen här

Verkstad
Vår verkstadsdel av utställningen för skapande med lera och med Hillfons konst som inspiration är öppen för alla våra besökare under ordinarie öppettider och går även att boka utanför ordinarie öppettider av skolor, förskolor, fritidsverksamheter och föreningar.