Från Hertha Hillfons ateljé i Mälarhöjden. Foto: Stockholms Auktionsverk

Från Hertha Hillfons ateljé i Mälarhöjden. Foto: Stockholms Auktionsverk

 

Utställning och verkstad

En helt ny kulturmötesplats har öppnat på Skeppsholmen i Stockholm med utställningslokal och skapande verksamhet tillägnad en av våra stora konstnärer där handens kraft, förmåga och känslighet är i fokus. 

”Hertha Hillfon är en av Sveriges stora, nyskapande konstnärer”, säger Eric Sjöström, ordförande i Hertha Hillfons Vänner. ”Det känns fantastiskt roligt att vi nu kan öppna en helt ny kulturverksamhet tillägnad henne där lera och konsthantverk står i centrum. En ny generation får nu chansen att möta Hillfons imponerande konstnärskap och upptäcka lerans möjligheter.”

Verksamheten drivs med stöd från Stockholms stad.

Utställning
Föreningen Hertha Hillfons Vänner har  tillgång till många av hennes verk vilket besökarna kommer få ta del av genom många varierade utställningar framöver. Hertha Hillfons konstnärskap och liv kommer att levandegöras genom bland annat samtal, texter, bild- och filmmaterial. Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen disponerar 130 kvadratmeter.

Parallellt med utställningar av Hillfons verk ska även andra konstnärers verk visas för intressanta möten mellan olika uttrycksformer och tekniker. Ett konstnärligt råd är utsett  för utställningsverksamheten. Följande personer ingår: Nina Beckmann, chef Grafikens Hus, Calle Forsberg, keramiker och brorsbarn till Hertha Hillfon, Patrik Steorn, museichef Thielska Galleriet, Marika Wachtmeister, grundare Stiftelsen Wanås Utställningar och Eric Sjöström, ordförande för Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen.

Invigningsutställningen på Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen var ett urval av Hertha Hillfons verk ur Hertha Hillfon Vänners samling. Kuratorer är två av Hillfons närmaste medarbetare under många år - Calle Forsberg, prisbelönt keramiker och Hillfons brorsbarn, och Peder Wolfbrandt, smed och utställningsmakare. Samtliga verk ingår i Hertha Hillfons Vänners samling, inköpta tack vare medlemsavgifter och donationer. Utställningen öppnade den 25 mars 2017 och pågick fram till och med den 24 september 2017. Läs de positiva artiklarna om invigningsutställningen här

”Vi inviger Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen med att visa ett urval av Hertha Hillfons verk – från 1950-talet till en bit in på 2000-talet. Det blir porträtt, solansikten, de berömda byxorna, cellon som var en hyllning till tonsättaren Dag Wirén, barnsängen, vaggan, stolen, abstrakta verk och teckningar. Vi vill visa den bredd och den kvalité som karakteriserar Hertha Hillfons konst.”
Calle Forsberg och Peder Wolfbrandt

Just nu visas en utställning, "Vardagens poesi", kurerad av Cilla Jahn. Utställningsperiod: 30 september 2017 - 28 januari 2018, läs mer här.

Verkstad
Vår verkstadsdel av utställningen för skapande med lera och med Hillfons konst som inspiration kommer att vara öppen för alla våra besökare och går även att boka utanför ordinarie öppettider av skolor, förskolor, fritidsverksamheter och föreningar. 

Programaktiviteter: seminarier, musik och filmvisningar
Det kommer arrangeras seminarier och föreläsningar kring ämnesområden som kan knytas till Hertha Hillfons skapande verksamhet och levnadssätt. Under hösten 2017 kommer vi erbjuda kortare kurser om keramik som hantverk och konstform. Och vi kommer även att bjuda på andra arrangemang, främst musikaliska och litterära. 

Läs om programmet för hösten 2017 här.

Om byggnaden: Gamla Badhuset, Svensksundsvägen 21, Skeppsholmen
Byggnaden är känd under namnet Gamla Badhuset. Den uppfördes 1729, ursprungligen som smedja, efter ritningar av Johan Eberhard Carlberg, stadsarkitekt i Stockholm. En ombyggnad utfördes 1871 varigenom huset blev tvätt- och badanstalt för örlogsvarvets personal. Badhuset var utrustat med finsk bastu, karbad och dusch. Örlogsvarvet flyttade till Muskö 1969 och därefter upphörde byggnadens funktion som badanstalt. Fastighetsvärd är Statens fastighetsverk.