Utställningsåret 2018 på Hertha Hillfon ℅ Skeppsholmen inleds med ett möte mellan två konstnärer - två kvinnor ur olika generationer som båda hanterar sin respektive material med stor lyhördhet och skicklighet; ett möte mellan två material - trä och lera.  Julia Bondesson (född 1983) är baserad i Killeberg i Skåne, utbildad vid Kungliga Konsthögskolan och starkt influerad av asiatisk kultur med fokus på asiatisk dockteater som hon studerat i Taiwan, Japan och Thailand. Hon har tidigare ställt ut på bl a Färgfabriken och Vandalorum och är flerfaldigt stipendiebelönad. Bondessons karaktäristiska skulpturer av trä kan liknas vid teatervärldens marionetter; kroppar sammanfogade av grovhuggna lemmar med rörliga leder som bär upp känsligt täljda och mejslade ansikten. Det är kroppar att känna igen sig i; fråntagna allt pynt och hull, nedskalade nästintill benstommen blir de ett slags människotecken. Julia Bondesson har personligen valt ut ett antal verk av Hertha Hillfon att möta de egna i denna utställning. Valet av verk lyfter fram en sida hos Hillfon som emellanåt kommit att skymmas av hennes monumentala och folkliga keramiska skulpturer. I denna utställning uppstår istället ett lågmält samtal som handlar om saknad och frånvarons möjligheter. Hertha Hillfon ℅ Skeppsholmen är en konst- och kulturmötesplats i hjärtat av Stockholm tillägnad den banbrytande skulptören och keramikern Hertha Hillfon. Verksamheten startade i mars 2017 och drivs av den ideella föreningen Hertha Hillfons vänner.  Vernissage den 3 februari kl 12 -16   Julia Bondesson finns på plats i Stockholm under perioden 29 januari - 3 februari för intervjuer och förhandsvisning av utställningen.  Kontakt : Alexandra Kronqvist, producent  alexandra@herthahillfonskeppsholmen.se  tfn 0766-10 33 51  Länk till högupplösta pressbilder  Julia Bondessons hemsida:  bonju.org   

Utställningsåret 2018 på Hertha Hillfon ℅ Skeppsholmen inleds med ett möte mellan två konstnärer - två kvinnor ur olika generationer som båda hanterar sin respektive material med stor lyhördhet och skicklighet; ett möte mellan två material - trä och lera. 

Julia Bondesson (född 1983) är baserad i Killeberg i Skåne, utbildad vid Kungliga Konsthögskolan och starkt influerad av asiatisk kultur med fokus på asiatisk dockteater som hon studerat i Taiwan, Japan och Thailand. Hon har tidigare ställt ut på bl a Färgfabriken och Vandalorum och är flerfaldigt stipendiebelönad. Bondessons karaktäristiska skulpturer av trä kan liknas vid teatervärldens marionetter; kroppar sammanfogade av grovhuggna lemmar med rörliga leder som bär upp känsligt täljda och mejslade ansikten. Det är kroppar att känna igen sig i; fråntagna allt pynt och hull, nedskalade nästintill benstommen blir de ett slags människotecken.

Julia Bondesson har personligen valt ut ett antal verk av Hertha Hillfon att möta de egna i denna utställning. Valet av verk lyfter fram en sida hos Hillfon som emellanåt kommit att skymmas av hennes monumentala och folkliga keramiska skulpturer. I denna utställning uppstår istället ett lågmält samtal som handlar om saknad och frånvarons möjligheter.

Hertha Hillfon ℅ Skeppsholmen är en konst- och kulturmötesplats i hjärtat av Stockholm tillägnad den banbrytande skulptören och keramikern Hertha Hillfon. Verksamheten startade i mars 2017 och drivs av den ideella föreningen Hertha Hillfons vänner.

Vernissage den 3 februari kl 12 -16 

Julia Bondesson finns på plats i Stockholm under perioden 29 januari - 3 februari för intervjuer och förhandsvisning av utställningen.

Kontakt: Alexandra Kronqvist, producent

alexandra@herthahillfonskeppsholmen.se

tfn 0766-10 33 51

Länk till högupplösta pressbilder

Julia Bondessons hemsida: bonju.org

 

HH_Kanna_Skulptur_stengods.jpg

Vardagens poesi - Fotograf Johan Westin

Pressinbjudan 25 september 2017

Ny utställning!
Vardagens poesi – 30 september-28 januari 2018

En helt ny utställning öppnar inom kort på Stockholms senaste kulturverksamhet, Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen. Den nya utställningen med titeln ”Vardagens poesi” är kurerad av Cilla Jahn, konstregissör och författare. Cilla Jahn har valt ut verk ur Hertha Hillfons omfattande produktion tillägnade vardagen och hemmet.

Cilla Jahn arbetade tillsammans med Hertha Hillfon i många offentliga projekt. I Stockholms län kan vi bland annat se Trumslagaren utanför PUB, nuvarande Scandic Haymarket, Syster Vatten och Broder Vinden på Garnisonen på Valhallavägen, Vardagens poesi på Tyresö Strandtorg, Stilleben med Astrid Lindgren vid Filmstaden i Solna och Tuppen Hammurabi, En kruka fylld av drömmar i Rissne.

”Så kom det på min lott att få göra en Hertha Hillfon-utställning ur Herthas perspektiv”, säger Cilla Jahn. ”Det gör jag gärna efter att vi arbetat tillsammans sedan ett kvarts sekel. Jag vill presentera en utställning under temat – Vardagens poesi - med Herthas livsväv som framhäver vardagens betydelse för kvinnan i konsten.”

Cilla Jahn valdes av Svenska Dagbladet till Årets Stockholmska 1996 för sin insats som idégivare och genomförare av Konstprojektet Gud Fader på Himmelsbågen av Carl Milles och Marshall Fredericks som ursprungligen gjordes för FN och som idag hälsar besökare välkomna till Stockholm. Parallellt med utställningen ”Vardagens poesi” arbetar hon med konstprojektet Tollare.

”Vi är oerhört glada över att Cilla Jahn har tackat ja till att göra den nya utställningen”, säger Eric Sjöström, styrelseordförande. ”Det möjliggör att vi kan presentera en ny utställning för våra många besökare och visa en central aspekt av Hillfons konstnärskap.”

Invigningsutställningen under våren och sommaren 2017 kurerades av Hillfons närmaste medarbetare, keramikern och brorsbarnet Calle Forsberg samt smeden och utställnings- makaren Peder Wol randt.

Pressvisning 28 september kl 11.00-12.00
Träffa Cilla Jahn, curator och Eric Sjöström, ordförande i Hertha Hillfons Vänner och passa på att ta en smörgås och kaffe.

Mer information https://www.herthahillfonskeppsholmen.se

Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen öppnade i mars i år och är tillägnad den nyskapande konstnären Hertha Hillfon (1921-2013), och är den första kulturverksamhet i Stockholm som är tillägnad en konstnär som är kvinna. Verksamheten initierades och drivs av den ideella föreningen Herta Hillfons Vänner med stöd av Stockholms stad.

Kontakt
Eric Sjöström, styrelseordförande
Tel 0721-80 79 09
Alexandra Kronqvist, verksamhetsansvarig
alexandra@herthahillfonskeppsholmen.se
Tel 0766-10 33 51

FOTOGRAF: JOHAN WESTIN

För högupplösta bilder - maila alexandra@herthahillfonskeppsholmen.se