Från Hertha Hillfons ateljé i Mälarhöjden. Foto: Stockholms Auktionsverk

Från Hertha Hillfons ateljé i Mälarhöjden. Foto: Stockholms Auktionsverk

 

Utställningar

Hertha Hillfon var en oerhört produktiv konstnär som efterlämnade ett oräkneligt antal konstverk. Från 50-talets lekfulla och banbrytande abstrakta skulpturer  till de mer figurativa skulpturerna av vardagens föremål ,  vidare till alla de offentliga utsmyckningar som återfinns runt om i landet. Hertha Hillfons mångfacetterade uttryck och formspråk bjuder många möjligheter att skapa utställningar utifrån såväl teman som möten med samtida konstnärer.

Ett konstnärligt råd är utsett  för utställningsverksamheten. Följande personer ingår: Nina Beckmann, chef Grafikens Hus, Calle Forsberg, keramiker och brorsbarn till Hertha Hillfon, Patrik Steorn, museichef Thielska Galleriet och Marika Wachtmeister, grundare Stiftelsen Wanås Utställningar .

Tidigare utställningar på Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen

Abstrakt närvaro - Hertha Hillfons tidiga verk i möte med Bengt Berglund (2 juni - 23 september 2018) är sommarens utställning 2018 på Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen.  Marika Bogren, chef för Samlingar och kulturmiljö vid Gotlands museum, är curator för utställningen som gör en spännande djupdykning i den tidiga Hertha Hillfons abstrakta verk. I utställningen visas också verk av Bengt Berglund, utbildad vid Konstfack samtidigt som Hillfon och senare verksam vid Gustavsbergs Porslinsfabrik. Tillsammans med Hillfon var Berglund del av den rörelse som kom att kallas formens frigörelse i 1960-talets Sverige, där gränserna mellan konst och konsthantverk luckrades upp och djärva experiment banade väg för ett nytt formspråk. Hillfons och Berglunds verk går i denna utställning i dialog med varandra och ger nycklar till en omvälvande tid i svensk och konst- och konsthantverkshistoria. Vernissage den 2 juni. 

Ny förbindelse - Julia Bondesson + Hertha Hillfon (3 februari - 27 maj 2018). Ett möte mellan två konstnärer och två material - trä och lera. Bondesson har personligen valt ut ett antal verk av Hillfon som ackompanjerar hennes egna i denna utställning.  

Vardagens Poesi  (30 september-28 januari 2018). Curator var konstkoordinatorn, föreläsaren och författaren Cilla Jahn som samarbetade med Hertha Hillfon under två decennier i projekt runt Hillfons offentliga verk . Cilla Jahn belyser genom denna utställning hur betydelsefull vardagen var för Hillfons mottivvärld. Läs mer om utställningen här

Invigningsutställningen (25 mars - 24 september 2017) på Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen bestod av verk ur Hertha Hillfons Vänners samling. Kuratorer var två av Hillfons närmaste medarbetare under många år - Calle Forsberg, prisbelönt keramiker och Hillfons brorsbarn, samt Peder Wolfbrandt, smed och utställningsmakare. Samtliga verk ingår i Hertha Hillfons Vänners samling, inköpta tack vare medlemsavgifter och donationer. Utställningen öppnade den 25 mars 2017 och pågick fram till och med den 24 september 2017. Läs de positiva artiklarna om invigningsutställningen här

Läs mer om utställningarna 2018 om ”Samtidskonstnärer möter Hertha Hillfon”  här.

Inställd utställning

Den planerade utställningen för senhösten 2018 med Mafune Gonjo i ett möte med Hertha Hillfons keramiska verk måste vi av ekonomiska skäl tyvärr ställa in. Utställningen skulle ha varit Mafune Gonjos första större i Stockholm och vi beklagar djupt att den inte kan genomföras nu. Vi hoppas dock att det blir möjligt längre fram.

Mafune Gonjo har haft flertalet soloutställningar i Sverige och Japan samt deltagit i grupputställningar i USA, Europa och Japan. I Stockholm har hennes verk bl a visats  i Konstslöjdsalongen på Arkitekturmuseum och utställningen ”Slow art” på Nationalmuseum. Hon är flerfaldigt pris- och stipendiebelönad och finns representerad i samlingarna hos Nationalmuseum i Stockholm, Museum of American Glass, New Jersey, USA och Suwa Garasu no Sato-museet i Nagano, Japan.

Mafune Gonjo arbetar oftast med glas i olika tekniker men även med andra transparenta material såsom tejp och plast. Hon fogar genom ett tidskrävande hantverk samman skärvor till klädesplagg eller vardagsföremål, verk som till sin karaktär är både hotfulla och drömska.

Verkstad
Vår verkstadsdel främst för skapande med lera men även andra material med Hillfons konst som inspiration har varit öppen för alla besökare under ordinarie öppettider.